KARIPAP PUSING AKA PUTAR
Bhn utk doh:
Doh A
2 cwn tepung gandum
1/4 cwn air ( bole tambah jika kurang)
sedikit garam
Doh B:
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn margerine
Cara membuatnya...
1. Satukan bhn A uli sehingga sebati dan menjadi doh.Bulat2kan sebesar bola golf.ketepikan.
Bila bhn dah menjdi doh ketepikan.Buatlah bebrepa biji dgn adunan yg ada.
2. Uli pula bhn B sehingga sebati dan bole dikepal.Jika masih berderai bolelah ditambah sedikit margerine
lagi.Awas jgn terlalu byk margerine nnti pastrinya terlalu rapuh dan kurang sedap.Bila bhn B dah sebati
bulat-bulatkan sebesar bola golf .Buatlah beberapa biji dgn adunan yg ada.
3. Ambil bhn A leper-leparkan dan masukan bhn B seperti inti.( Bhn A masukan dlm bhn B).Bulat2kan
kembali......
dan jadilah seperti gambar disebelah
4. Dgn menggunakan penggelak.. leperkan adunan seperti ini.....
5. Kemudian gulung seperti ini seperti membuat kuih dadar
6. Gelek kembali dgn pencanai seperti ini
7. Gulung kembali......seperti ini....
8. Bila dah gulung akan jadi seperti ini
9. Kemudian potong dgn pisau kpd 3 bahagian
10. Maka akan terbentuklah seperti ini.... Jika diperhatikan ada 2 bahagian... satu yg berwarna putih doh A dan yg warna kekuningan tu doh B
11. Kemudian dgn menggunakan kayu pencanaigelek kembali ..maka jadilah seperti ini....
12. Bolelah diletakan inti ditgh2nya dan di lipat 2
13. Setelah dilipat dua bolelah dikelim bahagian tepinya......
14. Telah pun siap hanya menunggu utk digoreng. bole juga disimpan dlm pastik beg dan disimpan didlm peti sejuk dingin beku...
15. Setelah digoreng...masih panas lagi
hanya tunggu utk di ngap sajer....
" karipap panas..karipap panas"
" selamat mencuba"
Rujukan:http://secuitrasaumiejazz.blogspot.com/2012/03/karipap-pusing-aka-putar.html?m=1
No comments:
Post a Comment