Bahan-bahan:
250 gm butter
1 cawan gula kastor
1 cawan gula perang
4 biji telur (A)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan susu segar suam
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan serbuk koko
Utk choc ganache;
Utk choc ganache;
150 gm coklat masakan
1 sudu besar susu pekat
1/4 cwn air panas
1 sudu besar butter
Cara-cara :
Cara-cara :
- Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
- Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
- Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
- Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam.
- Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
- Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
- Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
pst: sungguh enak dimakan begitu saja~...hehe3...tempahan? bgtau laa~...0_^
9 comments:
amboi nana..cm knl je chocolate cake ni...hua3....
kek coklat yg slalu awk bwk~...kukus taw.. hehe3.. sedap2.. tp, mama awk buat lgik sedap.. hehehe3..
sdpnye kek...
..cbela~...sedap...hehehee2....klu sape2 yg kurg makn manis2, gula perang ngn gula kastor bley kurangkn..ikut citarasa masing2..hehe3..
cedap x???nk goppppp.....
shedapnyee...nk ckit..nyum2..
soheh dok sedak...
sedapp~...seme puji kek nie sedap tau...nok, mai la dumoh..hehee.. khidmat pos laju xdak.. keh3...
nk2!!!! =)
Post a Comment